VAN KUNSTIG COMPETENT NAAR HET SPEELVELD
Vanuit de pedagogische begeleidingsdienst DKO van OVSG ondersteunen we onze academies op pedagogisch-didactisch vlak, ongeacht met welk leerplan gewerkt wordt. Dit DKO-Kompas werd speciaal ontworpen als inspiratie-tool om academies te ondersteunen op vlak van curriculumimplementatie. Het helpt de academie op weg om de doorvertaling te maken van het leerplan en om het leerplan academie-eigen te maken. Het DKO-Kompas-BAK werd opgebouwd aan de hand van de leerplandoelen van het leerplan Het Speelveld van OVSG-DenkBeeld. We zijn ervan overtuigd dat deze online-inspiratietool ook ondersteuning kan bieden aan academies die andere leerplannen hanteren, zoals het leerplan van Kunstig Competent. Uiteindelijk zijn we allemaal op een eigen manier bezig kwalitatief kunstonderwijs te bieden op basis van dezelfde onderwijsdoelen.
Academies die werken met het leerplan van Kunstig Competent kunnen bijgevoegd document downloaden en de verwijzingen volgen.
Download
van Kunstig Competent naar “Het Speelveld” van OVSG-DenkBeeld
Hoe werkt het?
Elke competentie met onderliggende leerplandoelen werd gelinkt aan één of meerdere gekleurde stippen.
Deze stippen verwijzen naar het leerveld dat inspiratie biedt bij de competentie.
In de online-tool ‘het DKO-kompas’ worden de leervelden van Het Speelveld grafisch weergegeven door gekleurde kaders. Hierin vind je onder andere inspiratie over leerinhoud, reflectievragen, suggesties voor de opbouw van leerdoelen en evaluatievoorbeelden.
Voorbeelden:
- Je zoekt inspiratie om de competentie ‘proces zichtbaar maken’ (>onderzoek) academie eigen te maken.
- Klik op het groene kader ‘proces en product verbinden’
-
Zoek je inspiratie m.b.t. >onderzoek ‘eigen sterktes en werkpunten benoemen’? Dan zie je dat er meerdere gekleurde stippen zijn. Dit wil zeggen dat deze competentie met leerplandoelen niet één op één te linken is aan één leerveld van het Speelveld.
- Om inhoud te vinden op het DKO-kompas dat past bij ‘Kwaliteiten uitspelen’ klik je op het licht-blauwe kader ‘een idee concretiseren-voorstellen aanbrengen en uitvoeren-capaciteiten en ervaringen gebruiken’.
- Inspiratie voor ‘Het eigen werk kritisch bekijken’ vind je bij het licht-blauwe kader ‘een idee concretiseren-voorstellen aanbrengen en uitvoeren’, maar ook bij het paarse kader ‘in dialoog treden-een dialoog aangaan met zichzelf’.
- Voor ‘Uitdagingen aangaan’ klik je beter op het gele kader van ’artistieke/beeldende mogelijkheden zoeken’.